Pušten u promet kružni tok na Ilićki

6.8.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je zajedno s Miroslavom Miškićem, direktorom JP „PuteviBrčko“ obišao kružni tok na Ilićki koji je danas zvanično pušten u promet.

Image for news

Milić je kazao da su završetkom ovog značajnog infrastrukturnog projekta smanjene saobraćajne gužve na izlasku iz naselja Ilićka.



„Uočljivo je da su značajno smanjene saobraćajne gužve na izlasku iz ovog naselja jer se radi o izuzetno frekventnoj saobraćajnici. Mi u ovom trenutku imamo još da završimo neke radove među kojima je i sadnja odgovarajućeg drveća koje će i ovaj kružni tok učiniti ljepšim. U fazi smo analiziranja prostorno-planske dokumentacije koja bi trebala da predstavlja podlogu za nastavak daljnjih projekta i izgradnje kružnih tokova na području Distrikta. Također, u roku od nekih petnaest dana uvest ćemo u posao izvođača radova i na Bulevaru mira gdje će se raditi na proširenju i uvođenju još jedne dodatne trake. Sve to radimo u saradnji sa JP „Putevi Brčko“ koje se i na ovom projektu pokazalo kao pouzdan partner“, kazao je Milić.

Miroslav Miškić, direktor JP „Putevi Brčko“ Brčko distrikta BiH izrazio je zadovoljstvo što je JP „Putevi Brčko“ i kroz ovaj projekat dalo adekvatan doprinos u uređenju putne infrastrukture u Distriktu.

„Gradilište je još uvijek aktivno. Sutra do kraja dana svi predviđeni radovi za ovu fazu trebali bi da budu gotovi. Mi ćemo imati još dodatne radove i oni neće uticati na odvijanje saobraćaja. Kod objekata koji se nalaze u blizini kružnog toka radit će se dopunski radovi kao što je podizanje postojećeg nivoa putne komunikacije, rešetke za odvodnju i bit će urađen određen broj parking mjesta. Pored ovog kružnog toka mi smo i u završnoj fazi izgradnje četiri kružnog toka na zaobilaznici koji su praktično u funkciji. Zadovoljstvo nam je da smo i kroz ovaj projekat dali adekvatan doprinos u uređenju putne infrastrukture u Distriktu“, kazao je Miškić.

Vanjski prečnik kružnog toka je 32 metra, unutrašnji 9 metara, dok je saobraćajna traka  široka 7,5 metara. Vrijednost projekta s dodatnim radovima je oko 250.000 KM.

Inače, na području Brčko distrikta BiH planirano je da kružni tokovi budu izgrađeni kod „Izbora“ u Mjesnoj zajednici Klanac, kod pijace na Klancu, na skretanju ka Mjesnoj zajednici Novo Brčko, zatim na tzv. raskrsnici „Kasina“ prema naselju Grčica, na izlazu iz Mjesne zajednice „Eš“ na Bijeljinsku cestu i kod „Kuglane“.