Počela izgradnja kružnog toka u Mjesnoj zajednici Ilićka

11.6.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, šef Odjeljenja za javne poslove Sabrija Jašarević i direktor Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić obišli su danas radove na početku izgradnje kružnog toka u Mjesnoj zajednici Ilićka.

Image for news

Rok za završetak radova je 45 dana. Vanjski prečnik kružnog toka je 32 metra, unutrašnji 9 metara, a saobraćajna traka je širine 7,5 metara. Vrijednost projekta, koji je izuzetno važan sa stanovišta sigurnosti saobraćaja, s dodatnim radovima je oko 250.000 KM. 

„Nadam se da će nova rekonstruisana Vlada biti efikasnija u ispunjavanju uslova i zahtjeva koji dolaze kada su u pitanju ovakvi projekti, jer nam slijedi izgradnja još šest kružnih tokova.

Koliko sam informisan JP „Putevi Brčko“ je uputilo zahtjev za dobijanje dozvola za gradnju i ostalih kružnih tokova i nadam se da će odgovori biti pozitivni i u skladu sa zakonskim procedurama“, istakao je gradonačelnik Milić. On je dodao da je dobro što ova građevinska sezona protiče u radovima i izrazio nadu će ih biti još više do kraja godine.

„To podrazumijeva promjenu razmišljanja političkih aktera u Brčkom koji bi upravo u ovakvim aktivnostima trebalo da vide svrhu politike, a ne da izazivanje političkih kriza, prekompozicije vlasti i zahtjevi za realizacijom isključivo stranačkih interesa da budu prioritet u djelovanju. I ovih dana smo svjedoci različitih pokušaja političkih stranaka da izolovano u razgovoru s pojedincima i poslanicima nude funkcije i pokušavaju da prave neke nove skupštinske većine radi zadovoljenja stranačkih interesa. Siguran sam da to neće proći iz razloga što su upravo ti akteri u proteklih deset godina obavljali najvažnije funkcije u vlasti i dali nemjerljiv doprinos stagnaciji u razvoju Distrikta“, rekao je gradonačelnik Milić. 

Direktor Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić naglasio je da je radilište koje je danas otvoreno i kružni tok koji će uskoro biti završen od izuzetne važnosti za ovaj dio grada.

„Važan je za ovo naselje, ali i za sve one koji su u tranzitu kroz ovu raskrsnicu, kao i za pješake koji su ranije imali problema pri prelasku veoma tranzitne saobraćajnice. Nadam se da ćemo dobiti odgovarajuće dozvole za izgradnju i ostalih križnih tokova. Što se tiče nas mi smo potpuno spremni za daljnje radove“, istakao je Miškić. 

Predsjednik MZ Ilićka Damjan Dundžić izrazio je zadovoljstvo početkom radova. „Nadam se da će ovo biti samo jedan okidač u rješavanju drugih problema u našoj mjesnoj zajednici. Najviše problema što se tiče saobraćaja smo imali ujutro i u 16.00 sati, kada se ljudi vraćaju s posla, što će sada biti riješeno i siguran sam da će se poboljšati kvalitet života naših mještana“, dodao je Dundžić. 

Ostali kružni tokovi na području Brčko distrikta BiH planirano je da budu izgrađeni kod „Izbora“ u Mjesnoj zajednici Klanac, kod pijace na Klancu, na skretanju ka Mjesnoj zajednici Novo Brčko, na tzv. raskrsnici „Kasina“ prema naselju Grčica, na izlazu iz Mjesne zajednice „Eš“ na Bijeljinsku cestu i kod „Kuglane“.